I min praksis lægger jeg vægt på, at relationen er tryg og tillidsfuld, og at terapien bringer ny forståelse i forhold til din situation og det problem, du kommer med.
I terapien vil vi løbende evaluere forløbet og tilpasse tilgange og metoder, så de opleves virksomme og meningsfulde for dig.
EMDR Terapi
EMDR er en effektiv psykoterapeutisk terapi, der er særlig egnet til at frigøre forskellige typer af psykologisk stress, herunder traumer og PTSD. EMDR kan anvendes til børn, unge og voksne
Mentaliseringsbaseret terapi (MBT)
MBT kan anvendes i arbejdet med børn og unge, voksne, familier, i behandling af psykiatriske lidelser samt i supervision, hvor der ønskes større indblik i og forståelse for adfærd, tanker og følelser hos sig selv og andre.
Psykoterapi med børn, unge & familier
Terapi med børn kan se ud på mange måder;
De terapeutiske greb afstemmes ift. barnets problem og barnets alder med sigte på at stimulere inden for nærmeste udviklingszone.
Mit traume-terapeutiske greb er EMDR. EMDR står for ”Eye Movement Desensitization and Reprocessing” og er en evidensbaseret, fysiologisk baseret terapi, der oprindeligt er udviklet til behandling af traumer og PTSD (Post Traumatic Stress Disorder).
EMDR anses som effektiv på tværs af kulturelle skel og kan tilpasses den enkeltes udfordringer og symptomer. Det kan fx være voldsomme hændelser, du har svært ved at slippe og som har fået fat som angst, bekymringstanker, følelsesmæsssig lammelse, somatiske symptomer, relationelle udfordringer, svigtende selvværd mv. EMDR har fokus på traumet bag symptomet og er anerkendt og anbefalet af WHO til behandling af traumer hos børn, unge og voksne.
Når vi sammen har dannet os et overblik over, hvad der er problemet og hvad der er baggrunden for problemet, guider jeg dig trygt og roligt igennem bearbejdningsarbejdet med EMDR-procedurerne.
I EMDR-terapi følges de responser (tanker, billeder, følelser, fysiologiske reaktioner mv.), der aktiveres gennem en rytmisk stimulering af hjernens højre og venstre side enten via øjenbevægelser eller ”tapping”. Jeg vil bede dig følge mine fingre med øjnene, og guide dig gennem bearbejdningen i en vekselvirkning mellem rytmisk stimulering af hjernen, pause og ”tjek ind” med dig, indtil det kropslige ubehag aftager, og din oplevelse af dig selv og dine handlemuligheder, i fortid og nutid, opleves mere positiv.
I EMDR har du hele tiden kontrollen, og du er bevidst til stede. Under processen taler vi ikke sammen som i en almindelig verbal terapi, da der skal være plads til at dine responser kan flyde frit og forløses. Efter behandlingen kan du stadig huske din oplevelse, men den vil være mindre ubehagelig at tænke på, og kroppen vil opleves befriet for den stress og ubehag, der er forbundet med oplevelsen.
Mentaliseringsbaseret terapi (MBT)
Jeg arbejder mentaliseringsbaseret (MBT). Jeg oplever MBT som en effektfuld behandling der med sin fleksibilitet kan tilpasses alle aldersgrupper,- fra spæd til voksen. Dertil er metoden fleksibel i forhold til at integrere andre terapeutiske greb.
Mentalisering er vores evne til at forholde os til os selv og til hinanden som ligesindede væsener. Det indebærer at være opmærksom på egne og andres mentale tilstande,- at have ”sind på sinde”. Mentalisering er central for vores evne til at regulere følelser og bevare nysgerrighed og oprigtighed i relationer.
Vores mentalisering er ikke konstant. Den udfordres, når vi er pressede og den følelsesmæssige intensitet er høj. Når vi er i affekt aktiveres nogle mere primitive strukturer i vores hjerne. Vores autonome nervesystem træder i alarmberedskab, samtidig med at der lukkes ned for vores rationelle tænkende hjerne.
I terapien vil jeg opmuntre til større opmærksomhed over for egne og andres mentale tilstande og mod på at være nysgerrig på flere mulige perspektiver. Du vil få støtte til at mærke og regulere svære følelser og derigennem erfaring med dels at blive mentaliseret dels lære at have fokus på mentalisering i mødet med verden.
Mentaliseringsbaseret terapi har dels et ben i traditionel psykodynamisk terapi (med fundament i tilknytningsteori og udviklingspsykologi) dels et ben i den kognitiv-adfærdsterapeutiske metode.
Som børnepsykolog er jeg først og fremmest optaget af at etablere et trygt rum for barnet. Tryghed og samhørighed er forudsætning for udvikling og bevægelse, og for barnet kan det føles overvældende og angstprovokerende, at starte i terapi.
I terapi med barnet kan forskellige metoder medvirke til at stimulere udvikling og trivsel samt reducere det problem, barnet bøvler med. De terapeutiske greb afstemmes ift. barnets/familiens problem og barnets alder med sigte på at stimulere netop dér, hvor barnets nærmeste udviklingszone er.
Barnets primære omsorgspersoner tænkes som betydningsfulde for at støtte barnet udefra. Jeg tilbyder forældre-/familieterapeutiske sessioner samt familierådgivning, med udgangspunkt i en indledende afklarende session.
Jeg er certificeret i en række undersøgelseselementer inden for tilknytning og mentalisering, fx Adult Attachment Interview-Reflective-Functioning (AAI-RD) og OCTS (traumescreening for børn).
Forældrerådgivning
Jeg har specialiseret mig i at støtte forældre, der har børn der mistrives, og/eller forældre der bøvler med at finde vej i forældreskabet. Jeg arbejder ud fra den grundlæggende forståelse, at det er andres anerkendelse, der former selvet, og at det er gennem andres anerkendelse at bevidstheden om selvet etableres. I forældrerådgivningen/terapien har jeg fokus på at udfolde og derigennem skabe en dybere indsigt i barnets perspektiver og behov med blik for den sorg og smerte, der knytter sig til at have et barn der ikke trives eller udfordres i sin hverdag.
Psykolog, Signe Hoffmann Pedersen
Heart House, Amagertorv 14B. 4.sal
1160 København K
T: 6110 9899
E: hoflys@os.dk